I Mørkelygtens skær – om den politiske bundlinje i TCO-perspektiv

15.04.2015

Jesper Tynell og Hanne Staanum

Nogle gange tages politiske beslutninger på baggrund af veloplyst rationale. Andre gange kan beslutningerne virke grebet ud af tynd luft. Eller baseret på manipulation fra mørkelygtebevæbnede embedsmænd.

Politikernes veje er uransagelige. Men de er hamrende vigtige at forstå!

På medlemsmødet den 15. april sætter B2G spot på den politiske bundlinje i et TCO-perspektiv.
I den sammenhæng har vi inviteret to stærke oplægsholder. En embedsmand og en journalist.

 

Temaet: TCO i politik

Den politiske bundlinje ser ofte anderledes ud end i den rationelle embedsmandslogik, og det er ”Mørkelygten” et godt eksempel på.

Mørkelygten er et begreb, der eksisterer blandt embedsmænd i stat og kommuner. Mørkelygten har til formål at ”belyse” noget på en sådan måde, at det reelt bliver mere dunkelt. Det går altså ud på at manipulere Folketinger, pressen og offentligheden med tal, fakta og vurderinger, som foregiver at belyse det hele, men som reelt tilslører det, man gerne vil skjule.  Et af formålene med ”Mørkelygten” er bl.a. at dræbe alternative ideer.

Til mødet vil du få svar på:

  • Hvordan embedsmænd arbejder med den politiske bundlinje
  • Hvad mørkelygten er for en størrelse
  • Hvorfor nogle embedsmænd bruger mørkelygten
  • Hvad mørkelygten betyder for dig som leverandør til det offentlige
  • Hvordan du som leverandør har mulighed for at påvirke mørkelygtens lyskegle

Program:

Kl. 08.15

Kaffe, morgenbrød og velkomst
Kl. 08.30
Velkomst og introduktion af dagens tema
v/Claus Nordahl-Petersen, b2g
Kl. 08.45
I Mørkelygtens skær
v/ Journalist Jesper Tynell
Kl. 10.15
Pause
Kl. 10.30
Den politiske bundlinje og embedsmands rationaler

v/Centerchef Hanne Staanum – Greve Kommune

Med udgangspunkt i den praktiske hverdag som forvaltningschef i en kommune giver Centerchef Hanne Staanum et oplæg om, det at skulle agere ift. en politisk bundlinje i et total omkostningsperspektiv (TCO).  For eksempel i forhold til udfordringerne ved at udbyde ”de bløde velfærdsydelser” i et hug.

Hun kommer bl.a. ind på det i relationerne på den parlamentariske arena mellem embedsfolk og politisk niveau, samt hvad det kan betyde at embedsfolk ofte har et andet rationale end man politisk har øje for.
Kl. 11.00
Perspektivering – Hvad kan du bruge det til?

Efter formiddagens oplæg perspektivere B2G med udgangspunkt i et – to konkrete eksempler, hvorledes man som leverandør kan drage nytte af den virkelighed som formiddagens oplægsholdere har præsenteret.
Kl. 11.25

Opsamling og afrunding

 

Oplægsholderne:

Journalisten: Jesper Tynell

8c0324e917494dbba90dd850b23454a2_3133527172h

Vi får fint besøg af den cavlingbelønnede radiojournalist Jesper Tynell, som har skrevet bogen ”Mørkelygten”. Han har over 4 år fulgt embedsmænd i deres arbejde. Bogen giver et stort og nyt indblik i alt det, der normalt mørklægges. Han krydrer sit oplæg med centrale pointer fra hans bog, hvor du bl.a. kan læse om, hvordan sager fremstilles pænest muligt for offentligheden for politikerne.

 

Embedsmanden: Hanne Staanum

Hanne Staanum

Forvaltningschef Hanne Staanum fra Greve Kommune  har lang erfaring i kommunerne. Hendes fokus er på den politiske bundlinje i et totalomkostningsperspektiv (TCO) ved forskellige typer af sager.

Hun tager bl.a. udgangspunkt i udbud på velfærdsområdet og betydningen af relationer på den parlamentariske arena mellem embedsfolk og politikere. Nogle gange kan embedsfolk jo have en betragtning, men så vil man politisk noget andet. Og hvad gør embedsværket, når man synes den politiske holdning er forvaltningsmæssigt ulogisk?

 

B2G-eksperten: Claus Nordahl-Petersen

Claus Nordahl-Petersen var indehaver af en analysevirksomhed, før han, som medstifter af reklamebureauet Rubicon A/S, introducerede og udviklede begrebet ”b2g” (business to government). Han har igennem de sidste 20 år beskæftiget sig indgående med b2g – både som direktør for flere bureauer og private virksomheder.

I dag er Claus adm. direktør og indehaver af Institut for Business to Government. Han har udgivet bøgerne ”b2g – salg og markedsføring til det offentlige” samt ”Det sikre vækstmarked – din virksomheds succes går gennem det offentlige”.

Claus er cand. merc. i afsætning og har en baggrund som strategi- og kampagneudvikler for en række større offentlige og private virksomheder.

 

Praktisk

B2G faciliterer oplæggene og perspektiverer efterfølgende oplægsholdernes pointer.

Tid og sted:

Onsdag den 15. april, kl. 8.15 – 11.30
På Tuborgvej 5
2900 Hellerup

Pris (ekskl. moms):
Medlemmer af b2g: 0,-
Ikke-medlemmer: 4.999,-

Tilbage