Det offentlige er som at finde rundt i en ny lufthavn

Du kender sikkert de typer der så snart flyet bare tilnærmelsesvis holder stille, begynder at tage deres tasker ned, og stiller sig til at vente i diverse ukomfortable positioner. Der står de så stuvet sammen i midtergangen, som om det gjaldt livet at komme ud og vente på deres baggage i en halvtrist ankomsthal.

Men sidste sommer stod jeg der selv. Mit fly var netop landet i en stor asiatisk lufthavn – og jeg kunne se på bordingpasset at flyet til Købehavn allerede var begyndt at boarde.

Med min bagage hængende efter mig, kom jeg ud af flyet og fik tilkæmpet mig en plads foran en af de her kæmpemæssige lystavler. Der med asiatiske skrifttegn og skiftende flynumre og gates, gjorde det besværligt for en vesterlænding at danne sig et fornuftigt overblik.

Men jeg havde selvfølgelig god tid, og efter at have slået lidt koldt vand i blodet, nåede jeg uden problemer mit fly.

 

Kun på overfladen
Måske kan man sammenligne det offentlige med at finde rundt i en ny lufthavn. Umiddelbart virker det uigennemskueligt med sine længere og mere snørklede veje til slutdestinationen. Men hvis du stopper op, trækker vejret, og sætter dig lidt ind i tingene, er det faktisk mere gennemsigtet end man lige tror. Også meget mere transparent end det private.

 

Utroligt mange informationer
I det offentlige har du nemlig let adgang til talrige informationer om den offentlige sektors økonomi. Du har både adgang til udbudsmateriale, mødereferater, budgetter og meget andet. For eksempel er den årlige økonomiaftale mellem staten, kommunerne og regionerne en guldgruppe af informationer. Her er alle de satsningsområder, som kommuner og regionerne har forpligtet sig til at gøre noget ved i det følgende år.

 

Politikernes syn på eksisterende leverandører
I mødereferater og budgetter, kan du finde detaljerede oplysninger om, hvordan den enkelte kommune har tænkt sig at forvalte skatteborgernes penge. Du kan se, hvad kommunalpolitikerne synes om deres eksisterende leverandører. Og i udbudsmaterialet kan du få kendskab til priser og vilkår.

 

Tæt på det politiske maskinrum
Du kan endda komme tæt på det politiske maskinrum. I regeringsgrundlaget, og i det valgmateriale politikerne lægger frem på deres hjemmesider, kan du nemlig få indblik i de politiske mærkesager, som meget vel kan komme til at præge efterspørgslen i denne og kommende valgperioder.

 

Du kan også søge aktindsigt
Det er alt sammen informationer man kun kan gætte sig til på det private marked. Informationer du kan anvende til at målrette og effektivisere dit salg til det offentlige. Så egentligt får du meget forærende.

Og kan du ikke finde det du søger, kan du tilmed søge om aktindsigt. Det er heller ikke en mulighed på det private marked.

 

Cookie politik // Kontakt: +45 70 70 23 50 // info@b2g.dk
© B2G Consulting 2022, All rights reserved